Wat is gevoel?

Gevoel, wat is dat?

De eerste keer dat ik iemand een vraag hoorde stellen over gevoel, moet meer dan twintig jaar geleden zijn geweest. Het was iemand van het vrouwennetwerk Flevoland, waar ik destijds in zat. Toen werkte ik nog bij de Amsterdamse politie. De vraag was: “Hoe kun je bij je gevoel komen?”
Sindsdien heb ik nog veel vragen gehoord ten aanzien van gevoel, zoals: “Hoe weet je, of het je gevoel is, dat je voelt?”

 

Gevoel

 

Gevoel met een grote G

Het verwarrende met gevoel is, dat datgene wat je voelt, voor jou je gevoel is. Dat was bij mij natuurlijk ook het geval voordat ik burn-out raakte en voordat ik relatieverslaafd was geworden. Door mijn herstel van mijn burn-out en van mijn relatieverslaving, ontdekte ik dat er ook nog een heel ander gevoel bestaat. Laten we zeggen: Gevoel met een hoofdletter G.

Verschil

Dat Gevoel was dan kennelijk wat onder gevoel werd verstaan. Wat was voor mij het verschil met het gevoel dat ik voorafgaand aan mijn burn-out en mijn relatieverslaving had gehad en mijn Gevoel later?
Wat heeft mijn herstel mij gebracht?

Verantwoordelijkheid

Door mijn herstel was ik in staat mijn eigen aandeel in situaties in te zien en daarvoor mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ik kreeg inzicht in mijn blinde vlekken en onjuiste aannames en interpretaties, en dat waren er heel veel….!
Ik leerde van zowel mijn omgeving als van mijn eigen gedrag.

Doelgericht handelen

Ik kon mijn grenzen en mijn wensen aangeven. Ik leerde mezelf een gezonde gespreksvoering aan. Ik ontwikkelde geduld, doelgericht en functioneel handelen en inlevend vermogen. Ik leerde dat ik altijd meerdere keuzes en mogelijkheden had en en dat er altijd meerdere oplossingen waren. Ik leerde een meerdimensionaal denkniveau te ontwikkelen en oplossingsgericht te denken.

Gevoel

Ik leerde te luisteren naar mijn gevoel, door te stoppen met doen wat ik niet leuk vond. En door alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vond. Als je iets doet wat je niet leuk vindt, dan kun je op dat moment namelijk niet iets doen dat je leuk vindt.
Wat ik niet leuk vond, werd óf helemaal niet meer gedaan, óf ik besteedde het uit.

Bijgehouden

Ik heb het destijds, en begin dit jaar weer, een maand bijgehouden. Deed ik eerst 70% niet-leuke dingen en dingen die ik wel okay vond en was er nog maar 30% tijd over voor dingen die ik heel leuk vond. Nu doe ik 0% van wat ik niet leuk vind, 30% dingen die ik okay vind en 70% dingen die ik heel leuk vind.

Wat is dan gevoel?

Gevoel is dat je weet of je iets wel of niet leuk vindt. Maar omdat we, vanuit onze jeugd, overlevingsgedrag hebben meegekregen, foppen we ons brein. Zonder dat we dit doorhebben. We gaan redenen noemen waarom we iets “best wel” leuk vinden.

 

We kunnen niet altijd op ons gevoel afgaan.

 

Foppen

Om te stoppen met dit foppen, heb ik voor mijzelf destijds 1 belangrijke vraag bedacht: VERHEUG IK ME EROP? Alleen als het antwoord hierop Ja was, was het leuk. Voor de rest fopte mijn brein mij.

Ons Gevoel liegt niet

Ook als je blij bent wanneer iets wordt afgezegd, had je er niet zo veel zin in als je dacht. Als je ergens tegenop ziet, vind je het sowieso niet leuk. En zelfs daar heb je overlevingsgedrag voor ontwikkeld, zonder dat je dat door hebt.

Zelfverloochening

Als je maar lang genoeg dingen doet die je niet leuk vindt, word je vanzelf depressief or burn-out. Je doet dan namelijk aan wat ik noem: systematische en structurele zelfverloochening.

Wegstoppen

In feite stop je dan je gevoel weg, om maar datgene te kunnen blijven doen waarvan je vindt dat je het moet doen. Dat kan op je werk zijn, in of rond je huis, mantelzorg naar (een van) je ouders, dingen doen met je kinderen, etc. Dat kan natuurlijk alles betreffen. Door mijn eigen herstel- en dus loslaatproces, kwam ik erachter wat ik werkelijk wilde en ook wat ik niet meer wilde.

Luisteren

Daar heb ik naar geluisterd, om de simpele reden dat ik wilde herstellen, eerst van mijn burn-out en daarna van mijn relatieverslaving. Ik heb gemerkt dat we, ergens diep in ons, nog een klein stemmetje hebben van het kleine kind in ons. Dit kleine kind in ons (in mijn geval de kleine Ammy) weet feilloos wat je wilt en wat goed voor jou is.

Overlevingsgedrag

Hoe komt het dat dat stemmetjes van het kleine kind in ons zo ver weggestopt zit? Dat komt omdat we tijdens onze jeugd zo veel overlevingsgedrag hebben ontwikkeld. En dat overlevingsgedrag is ons normale gedrag geworden. Dat overlevingsgedrag was in onze jeugd nodig. Dat was nodig omdat we veel dingen meemaakten die we als klein kind niet emotioneel konden verdragen.

Gevoel afgesloten

We maakten veel dingen mee die we als kind nog niet aankonden.. Dingen waarmee we ook niet naar onze ouders konden. Omdat (een van) onze ouders vaak de oorzaak ervan was. Omdat we niet bij onze ouders terecht konden, hebben we als kind ons gevoel afgesloten. Of, zoals Ingeborg Bosch het in haar boek Illusies zo mooie noemt: ons kindbewustzijn sloot zich af van ons volwassen bewustzijn.

Emotionele draagkracht

Of, zoals ik het nu zie: datgene dat we meemaakten, ging onze emotionele draagkracht te boven. Hierdoor moesten we als kind ons gevoel afsluiten. Waardoor we niet een volwassen bewustzijn konden ontwikkelen. Daarom is ons overlevingsgedrag zo normaal voor onszelf als de lucht die we inademen. 

Emotioneel volwassen

Toen ik qua leeftijd al ruimschoots volwassen was, was ik namelijk nog niet emotioneel volwassen. Ik ben emotioneel volwassen geworden door mijn belemmerende patronen van vroeger los te laten. En door daarvoor in de plaats emotioneel gezond gedrag aan te leren.

Impulsief gedrag

Door mijn herstel vertoonde ik ook geen impulsief gedrag meer. Ik reageerde niet meer middels een zogenaamde ‘regressie’. Een regressie is een reactie die in geen enkele verhouding staat tot het gebeurde. We zullen onze eigen regressies niet makkelijk herkennen, omdat we ze zo logisch vinden.

Regressies

Elke boosheid, elke vorm van frustratie, elke vorm van ergernis, is een regressie. En als ik naar mijzelf kijk, weet ik nu dat ik dagelijks verschillende regressies had. En dat ik een aantal van die regressies uitte naar anderen. Ik vond dat toen volstrekt normaal, omdat ik me zo VOELDE. Maar ik weet nu dat dat allemaal regressies waren.

 

Boosheid, regressie

 

Weggestopt

Een regressie is feitelijk: je vroeger weggestopte boosheid of ergernis naar je ouders. Als er in de jeugd geen ruimte is je boosheid of ergernis te uiten, moet je die als kind wel wegstoppen. Maar gevoelens laten zich niet wegstoppen. Later, als we groot zijn, komen die vroeger weggestopte gevoelens er alsnog uit. Tegenover anderen. Die op dat moment niet meer dan de trigger zijn van jouw vroeger weggestopte emoties.

Intuïtief gedrag

Door het actief leren toelaten van mijn vroeger weggestopte gevoelens, (niet waar anderen bij waren), en door het leren luisteren naar wat ik, diep in mijn hart, werkelijk graag wilde doen, heb ik mijn intuïtie ontwikkeld. Intuïtie is dat kindstemmetje dat feilloos weet wat goed voor jou is.

Verschil

Ik las destijds ergens dat het verschil tussen impulsief gedrag en intuïtief gedrag was: dat je impulsief gedrag niet kunt uitstellen, en intuïtief gedrag wel kunt uitstellen. Dit verschil is een belangrijke graadmeter voor of iets wel of niet gevoel is. Intuïtief gedrag is Gevoel met een grote G. Waar impulsief gedrag een regressie vanuit je jeugd is.

Consequenties

Ik heb er jaren over gedaan om naar mijn gevoel te leren luisteren. Dat komt omdat het luisteren naar mijn kindstem consequenties had. Het had consequenties omdat ik mijn hele leven vanuit mijn ongezonde patronen van vroeger had ingericht. Ik wist dat natuurlijk niet. Tot ik burn-out raakte. Daardoor werd mij duidelijk hoezeer mijn gedragingen vanuit mijn jeugd kwamen.

Herstellen

Omdat ik boven alles wilde herstellen, ben ik gaan luisteren naar wat ik diep in mijn hart wilde. Zo heb ik voor mijn bedrijf Loslaten.Nu gekozen. Heb ik mijn passie ontdekt. Ben ik marketingtrainingen gaan volgen, die ik heel leuk bleek te vinden. En ben ik verhuisd naar de Veluwe. Dit allemaal op gevoel.

Hier en Nu

Door onvoorwaardelijk te luisteren naar mijn gevoel, leef ik in het Hier en Nu. Ik leef niet meer vanuit het weggestopte verdriet uit mijn jeugd. En ik leef niet meer vanuit mijn jeugdangst voor de toekomst. Het is andersom: juist doordat ik alleen nog maar die dingen doe die ik leuk vind, leef ik in het Hier en Nu.

Genieten

Ik weet wat ik de komende 10 jaar/ 1 jaar/maand/week/dag graag wil doen. Ik geniet van de dingen die ik doe en zelfs the sky is not the limit! Eventuele beperkingen komen slechts van mijzelf. En daar kan ik wat aan doen….

Kortom: voor 40% van de mensen is, wat ze voelen, feitelijk impulsief gedrag en regressies. Gevoel met een grote G ontwikkel je door het loslaten van je patronen van vroeger. Daar kan ik je mee helpen middels een Eendaagse Coaching.
https://www.loslaten.nu/werkwijze-diensten/

Ik heb een Videojaarprogramma ontwikkeld met de TOP 15 aspecten waar mensen, die willen loslaten, last van hebben: Piekeren, Angst en paniek, Depressieve gevoelens/dips/down/neerslachtigheid/gedeprimeerdheid, Eenzaamheid/leegte/gemis, Slecht slapen, Stress/spanning, Burn-out/overspannenheid/overwerkt, Vermoeidheid/ futloosheid/energiegebrek, Gebrek aan zelfvertrouwen/negatief zelfbeeld/minderwaardigheidsgevoel, Besluiteloosheid/niet kunnen kiezen/twijfel/spijt/dilemma/geen actie ondernemen, Geen grenzen aan kunnen geven/geen Nee kunnen zeggen/pleasegedrag, Schaamte en schuldgevoel, Boosheid/agressie/frustratie/ergernissen, Emotionele pijn, Niet kunnen genieten/niet de zin van het leven weten/niet gelukkig zijn/niet weten wie je bent.

Over elk van de symptomen leer je wat het is, hoe het ontstaat en hoe jij het kwijt kunt raken.

‘Je video heeft me meer gedaan dan de psychiater, psychotherapeut en psycholoog in het verleden.’
‘Je geeft concrete en praktische tips om er vanaf te komen’

De eerste video, over Piekeren, kun je hier gratis en vrijblijvend bekijken, om te kijken of het Videojaarprogramma iets voor je is. Meer informatie over het Videojaarprogramma of het Videojaarprogramma direct bestellen kan hier.

Mijn boek Stop liefdesverdriet gaat over jouw eigen aandeel in jouw relatie en wat je daarin zelf ten goede kunt veranderen (290 pagina’s, 24,95 euro). Ook kun je lezen hoe we tot onze partnerkeuze komen en wat de invloed daarvan is op je leven. Je kunt een Gratis Probeerversie (38 pagina’s) downloaden, met de Cover, Inleiding, Inhoudsopgave, Tekst en de Achterzijde kaft.

‘Je geeft veel concrete tips en dat vind ik zeer waardevol!’

Hier vind je de Gratis Probeerversie en hier kun je het boek ook  aanschaffen.
Makkelijk bestellen (geen verzendkosten) kan hier. 

Ik help mensen die piekeren en malen, om weer rust in hun hoofd te krijgen. Ik bied hiervoor 3 diensten aan.

Een 3 uurs Coaching, waarin ik je concrete handvatten geef om een specifiek en afgekaderd probleem in je relatie of je werk (ik ben universitair geschoold Arbeidspsycholoog) of met familieleden op te lossen. Ik vraag hiervoor 495 euro.

Een Eendaagse Coaching Loslaten, een eenmalig gesprek van 6 uur. In dat gesprek krijg je inzicht in welke patronen van vroeger (zie hieronder) bij jou een rol hebben gespeeld, in de specifieke uitingsvormen daarvan en hoe jij de opgedane inzichten feitelijk in je gedrag kunt integreren, waardoor je emotioneel gezond gedrag ontwikkelt. Je maakt zelf aantekeningen, waarbij ik je begeleid. Ik vraag hiervoor 995 euro.

Een Eendaagse Coaching Loslaten met uitgebreide maatwerkrapportage en levenslange nazorg. Zoals hierboven. Je krijgt daarbij een uitgebreide maatwerkrapportage met al mijn bevindingen, met antwoorden op al jouw vragen en de concrete handvatten hoe jij kunt herstellen. Er is levenslange nazorg: je kunt me altijd vragen stellen, ook over nieuwe situaties. Ik vraag hiervoor 3750 euro. Kijk hiervoor, en ook voor de ervaringen van klanten, op mijn website http://www.loslaten.nu/  

Patronen van vroeger. De oorzaak van waar je last van hebt als je, op grond van de zoekwoorden die je hebt ingetypt, op mijn website terecht komt, ligt in wat ik 'patronen van vroeger' noem. Kijk voor jezelf wat je hiervan herkent:

Affectieve verwaarlozing houdt in dat iemand geen aandacht, waardering, erkenning, bevestiging, troost, aanmoediging heeft gekregen, ook niet op de momenten dat je het als kind nodig had. 

Emotioneel misbruik is als die emotionele voeding (zoals aandacht, waardering, erkenning, bevestiging, e.d.) van het kind naar de ouder gaat (in plaats van zoals het hoort: van de ouder naar het kind). Dat gebeurt als de ouder (meestal de ondergeschikte/subassertieve ouder) in een voor het kind niet herkenbare slachtofferrol zit, waardoor het kind te doen krijgt met die ouder. Het kind gaat zichzelf ontzien en wegcijferen om maar niet nog meer last te zijn voor die ouder. Dit emotioneel misbruik is de voedingsbron voor de latere emotionele pijn en onrust in relaties en voor het ontwikkelen van een redderrol/ouderrol/hulpverlenerrol naar je partner. Affectieve verwaarlozing en emotioneel misbruik gaan altijd samen, omdat affectieve verwaarlozing in de jeugd van de ouder leidt tot emotioneel misbruik van de kinderen. De ouders 'halen' onbewust bij hun kinderen wat ze op emotioneel gebied niet van hun eigen ouders hebben gekregen. 

Geestelijke mishandeling betreft alle vormen van het naar beneden gehaald worden, het afgewezen worden, het niet goed (genoeg) doen, zowel verbaal als non-verbaal. 

Lichamelijke mishandeling is als er van fysiek geweld sprake is. In geval van lichamelijk geweld is er ook altijd sprake van geestelijke mishandeling en van affectieve verwaarlozing en emotioneel misbruik.

Voor een kind is het getuige zijn van fysiek of verbaal geweld net zo bedreigend als het zelf ondergaan van dit geweld.

In geval van seksueel misbruik is altijd tevens sprake van geestelijke mishandeling (bijvoorbeeld in de vorm van emotionele chantage), emotioneel misbruik, affectieve verwaarlozing en (dreiging met) lichamelijke mishandeling.

Van pedagogische mishandeling is sprake als een kind niet de door hem of haar gewenste opleiding heeft mogen volgen of niet het door hem of haar gewenste beroep heeft mogen kiezen. Per persoon verschillen de specifieke uitingsvormen van deze patronen van vroeger en de manier waarop die nu nog in stand worden gehouden.

Als je serieus overweegt een Coaching in Loslaten te doen en als je je afvraagt in hoeverre een Coaching Loslaten iets voor jou zou kunnen zijn, kun je vrijblijvend jouw situatie (aan een half A-viertje heb ik voldoende) mét de vragen waar je antwoord op zou willen, aan mij mailen op info@loslaten.nu. Jouw mail wordt door mij persoonlijk en vertrouwelijk beantwoord. Je ontvangt mijn bevindingen over de door jou beschreven situatie en antwoord op de door jou gestelde vragen.

Je kunt dit artikel printen door op het printertje onderaan dit artikel te klikken.

Eerder gepubliceerde artikelen over loslaten vind je in het blogarchief op mijn blog, in de linker kantlijn.

copyright Ammy van Bedaf, Loslaten.Nu 2016. Alle rechten voorbehouden.

Wil je dit artikel over loslaten gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan, zolang je de hierna gegeven " informatieregels " overneemt, met een werkende link naar mijn website Loslaten.Nu: " Door Ammy van Bedaf. Ga naar http://www.loslaten.nu/ voor het aanvragen van het gratis mini-eBook over loslaten: '8 Inzichten en 13 Manieren om te stoppen met piekeren en malen en om weer rust in je hoofd te krijgen'. "

Hartelijke groeten,

Ammy van Bedaf MSc

Universitair geschoolde psycholoog

Cognitieve gedragstherapie

info@loslaten.nu          06-53 65 13 59          www.loslaten.nu

Lidmaatschapsnummer Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) 213178