Waarom een emotioneel gezonde communicatie problemen voorkomt

Ammy van BedafCommunicatie

Een emotioneel gezonde communicatie en het belang ervan

Ongeacht waar mijn klanten voor komen, na de Eendaagse Coaching gaan ze allemaal ook aan de slag met hun communicatie. We hebben niet door wat de belemmerende invloed van onze communicatie is op de situatie waarin we verkeren. Het goede nieuws is dat we met een emotioneel gezonde communicatie onze situatie ten goede kunnen keren.

Emotioneel gezond in gesprek

Je ziet hieronder de voorkant van mijn derde boek, dat gaat over hoe je alsnog een emotioneel gezonde gespreksvoering ontwikkelt en dat 7 februari 2024 is uitgekomen. Wil je de gratis Probeerversie van dit boek inzien/downloaden of aanschaffen, klik dan hier

 

Emotioneel gezonde communicatie

 

Hoe ontdekte ik zelf het belang van een emotioneel gezonde communicatie?

Niemand is zich bewust van de staat van haar/zijn communicatie. Zelf was ik me daar ook niet van bewust. We doen het gewoon zoals we het hebben geleerd. Toen ik twee keer achter elkaar vastliep in mijn leven, was het nodig om me te laten spiegelen in mijn gedrag. Eerst was ik zwaar bun-out geraakt en daarna bleek ik relatieverslaafd te zijn. Doordat een hulpverlener mij wees op mijn eigen aandeel en op mijn slachtofferrol, begon ik in te zien hoe ik zelf had bijgedragen aan mijn situatie. 

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten of alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres, want ik kan je daarmee helpen door middel van een Eendaagse Coaching.

De invloed van een emotioneel gezonde communicatie

Ik kwam erachter dat ik niet mijn grenzen had aangegeven en dat ik niet had aangegeven wat ik zelf wilde. Ook had ik niet door, wat de invloed was geweest van mijn patronen van vroeger, mijn jeugdpatronen. Bovendien merkte ik in de loop van de tijd dat ik blinde vlekken en onjuiste aannames had, waar ik nog steeds vanuit leefde. Dit uitte zich allemaal in mijn communicatie en ik merkte hoe met het veranderen van een zin in emotioneel gezonde communicatie mijn invloed op een situatie ten positieve veranderde. 

Je leven positief beïnvloeden met emotioneel gezonde communicatie

Zoals ik leerde inzien wat de consequenties waren geweest van mijn emotioneel ongezonde communicatie, merkte ik ook dat ik door een emotioneel gezonde communicatie sturing kon geven aan mijn leven, op een manier zoals ik mijn leven in wilde richten. Die ontdekking vond ik ongelooflijk! Het mezelf aanleren van een emotioneel gezonde communicatie is een van de twee grootste gamechangers in mijn herstel geweest. 

Wat houdt een emotioneel gezonde communicatie in?

Door vallen en opstaan en door learning by doing merkte ik dat er een aantal ingrediënten waren die onze gespreksvoering emotioneel gezond maken. Deze elementen van een emotioneel gezonde communicatie zijn: 1) luisteren, 2) in principe niet meer praten en in gedachte oefenen, 3) de grote impact van het stellen van de juiste vragen, 4) de invloed van bepaalde woorden die jouw kansen om jouw doel te behalen verkleinen en van bepaalde woorden die jouw kansen om jouw doel te behalen aanzienlijk vergroten, 5) het voldoende hebben aan je eigen gelijk en het niet meer willen blijven uitleggen aan de ander of het willen blijven overtuigen van de ander. 

1) Luisteren  

Ik merkte dat het horen wat de ander zegt, niet hetzelfde is als luisteren. Het was geweldig om te zien hoe juist het luisteren naar de ander niet alleen maakte dat de ander zich gehoord voelde, maar waardoor er ook een stap kon worden gezet in het verbeteren van het contact met iemand. Tijdens dit proces merkte ik wat de belemmerende en zelfs blokkerende invloed was van mijn patronen van vroeger. 

Gevoel versus emotie

Omdat ik merkte  hoe ik toch elke keer weer werd ingehaald door mijn vroeger weggestopte emoties, realiseerde ik me dat het tegelijkertijd nodig was om ook daarmee aan de slag te gaan. Vandaar dat mijn tweede boek gaat over hoe je alsnog een gezond en evenwichtig gevoelsleven ontwikkelt in 4 stappen. Klik op deze link voor het downloaden van de gratis Probeerversie en/of voor het aanschaffen van het boek.

 

 

2) In principe niet meer praten, zodat je in gedachte kunt oefenen

Toen ik al vrij ver was in mijn herstelproces, raakte ik binnen een week toch weer drie keer behoorlijk geïrriteerd en had ik ook weer impulsief gereageerd. Ik baalde daar enorm van, juist omdat ik al zo veel had gedaan en al zo ver was in mijn herstelproces. Ik besefte dat ik beter niets kon zeggen dan iets verkeerds zeggen. Daarop besloot ik om in principe niet meer te praten, en dat werkte als een tierelier! 

3) Vragen stellen als toegangspoort naar het door jou gewenste leven

Toen ik burn-out was had ik een conflict met de korpsleiding van de Amsterdamse politie. Een extern deskundige noemde het een ‘onuitgewerkt’ conflict. Van een commissaris van politie leerde ik het belang van het stellen van de juiste vragen. De casus, wat er allemaal niet goed was gegaan binnen het korps en mijn eigen aandeel daarin heb ik mede hierdoor boven water gekregen. En later kreeg ik door hoe je door het stellen van vragen richting geeft aan je eigen leven. 

4) Het belang van je woordkeuze voor een emotioneel gezonde communicatie

Had ik altijd gedacht dat mijn irritatie en frustratie door de ander kwam; doordat ik leerde luisteren en doordat ik in principe niet meer praatte, leerde ik om eerst in gedachte en daarna om feitelijk te oefenen met volgens mij emotioneel gezonde vragen en opmerkingen. Ik lette daarbij heel goed op hoe de ander daarop reageerde. Zo leerde ik in de loop van de tijd welke woorden bijdragen aan een emotioneel gezonde communicatie en welke woorden je beter kunt vermijden omdat ze een afbreuk doen aan een emotioneel gezonde communicatie.

5) Niet meer deelnemen aan een machtsstrijd

Door het alsnog ontwikkelen van mijn gevoel (zoals je leest in bovengenoemd boek Grip op gevoel en emotie) lukte het me steeds beter om mezelf te onttrekken aan een machtsstrijd. Ten eerste leefde ik door het ontwikkelen van mijn gevoel steeds minder vanuit mijn hoofd, waardoor ik steeds minder piekerde. Ten tweede leerde ik mijn blinde vlekken en onjuiste aannames kennen. Mijn gespreksvoering (ten derde) verbeterde aanzienlijk, waardoor ik sowieso al sturing kon geven aan mijn leven. En ten vierde was ik door dit alles in staat om niet meer mee te doen aan wie er gelijk had of aan het willen overtuigen van de ander. Ik had voldoende aan mijn eigen gelijk en wanneer ik dat wenste, handelde ik daarnaar. 

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten of alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres, want ik kan je daarmee helpen door middel van een Eendaagse Coaching.

Invloed van je emotioneel gezonde communicatie op je relatie

Natuurlijk was het niet zo dat ik op een dag dacht: Nou, laat ik eens aan mijn emotioneel gezonde communicatie werken. Nee, het is het gevolg van eerst vaker vallen dan opstaan, en later vaker opstaan dan vallen. Ik ben door schade en schande wijs geworden. 
Met terugwerkende kracht zag ik in wat de invloed was geweest van mijn belemmerende communicatie op mijn relaties. 


Boek

Ik heb een boek geschreven over emotionele pijn in relaties: Stop liefdesverdriet.

Je kunt er in lezen wat je eigen aandeel in je relatie is en wat je er aan kunt doen.

Je kunt een Gratis Probeerversie (inclusief uitgebreide Inhoudsopgave) downloaden:

DOWNLOADEN VAN GRATIS PROBEERVERSIE

Mijn boek is geschreven op basis van een analyse van 150 klantenrapportages en daar staat in wanneer het in relaties niet goed gaat en wat je er zelf aan kunt doen om dat te veranderen.

Je kunt het boek makkelijk bestellen:

BOEK BESTELLEN

(Geen verzendkosten)

Mijn boek is geschreven op basis van een analyse van 150 klantenrapportages en daar staat in wanneer het in relaties niet goed gaat en wat je er zelf aan kunt doen om dat te veranderen.

Dit zijn enkele van de spontane reacties die ik van lezers over het boek heb ontvangen:

‘Je geeft veel concrete tips en dat vind ik zeer waardevol.’

‘Geweldig. Ik vond in je boek wat ik nog niet eerder ergens had kunnen vinden.’

‘Je boek maakt steeds meer los en geeft oplossingen/handvatten. Ik voel me aanzienlijk beter en straal dat ook meer uit. Het grappige is dat naarmate ik meer mijn gedrag herken, ik me zekerder voel. Ik ben al zo blij met dit resultaat!’

‘Je boek is een waardevolle bijdrage voor iedereen die zichzelf wil helpen om met meer plezier in het leven te staan. Die dag ging er voor mij een deur open. Inzien van patronen, opvoeding, zoveel! Ik ben blij met je boek.’

 

Deel dit artikel