Loslaten is de vraag stellen die jouw leven gaat veranderen

Vraag stellen

Loslaten is de vraag stellen die jouw leven gaat veranderen. Er is inderdaad een vraag die voor jou echt dingen gaat veranderen. Er is een andere manier van denken aan gekoppeld. Ik hanteer hem al jaren, inmiddels onbewust, op routine en uit gewoonte. 

 

vragen stellen

Maar….

Ik had onlangs een gesprek met een kleindochter van mijn buurvrouw. Ze vertelde dat ze na haar MBO de HBO wilde doen, “maar dan de korte versie van twee jaar, omdat mijn Engels niet goed genoeg is”. Bleek dat ze zelf vond dat haar Engels niet goed genoeg zou zijn voor de HBO en het bleek dat ze het liefst de vier-jarige HBO wilde doen. “Maar dat Engels…” 

Of

Ik vertelde haar dat ze in de OF-mindset zat in plaats van in de HOE-mindset. De OF-mindset houdt in dat ze zich afvroeg OF ze die vier-jarige HBO wel zou kunnen doen, omdat haar Engels onvoldoende was. In de HOE-mindset denk je oplossingsgericht: HOE zorg ik ervoor dat mijn Engels goed genoeg is om de 4-jarige HBO te kunnen doen?

Hoe

Ik noemde haar voorbeelden van de belangrijke vragen die ik me de laatste tijd heb gesteld: HOE krijg ik mijn boek gepubliceerd? HOE krijg ik mijn boek in het Amerikaans vertaald? HOE vind ik een promotor? Ik stel mijzelf absoluut niet de vraag OF ik mijn boek gepubliceerd krijg, OF ik mijn boek in het Amerikaans kan laten vertalen, OF ik een promotor kan vinden. Ik hou me alleen bezig met HOE ik dat kan realiseren. En als mensen dan zoiets zeggen als: “Ik hoop dat het je lukt!”, reageer ik met: “Natuurlijk lukt het me. Ik stop pas als het gelukt is.” En daar overdrijf ik geen letter mee. 

Succes

Ik vertelde haar dat ik in mijn onderneming mijn succes, behalve door mijn eigen loslaatproces, voor een groot deel te danken heb aan mijn HOE-mindset: HOE kan ik ……….. oplossen/realiseren/voor elkaar krijgen? 

 

oplossing bedenken

Mogelijkheden

Ik vertelde haar dat als ze voortdurend alles vanuit de HOE-vraag zou bekijken, ze veel meer succes in haar leven zou behalen. Ze begreep het verschil: in de OF-mindset zou ze hoogstens de 2-jarige HBO doen en met een HOE-mindset zou ze uitzoeken HOE ze haar Engels op voldoende niveau krijgt zodat ze de volledige HBO kan doen, waarna ze vervolgens weer meer mogelijkheden heeft.

Uitzoeken

De vraag OF iets kan/lukt/mag, ken ik persoonlijk niet meer. Die vraag stel ik mezelf niet meer. Ik stel mezelf alleen altijd de vraag HOE ik iets kan realiseren. En dat ga ik vervolgens uitzoeken in mijn netwerk, op internet etc. 

Mogelijk

Als je jezelf de HOE-mindset aanleert: HOE kan ik het voor elkaar krijgen? zul je merken dat er ineens veel meer mogelijk is, dat eigenlijk vrijwel alles mogelijk is, dat er zelfs vrijwel geen belemmeringen zijn.

Jezelf

En dan kom je tot de schitterende ontdekking dat de belemmeringen eigenlijk alleen in jezelf zitten, zoals onder andere in je mindset vanuit je jeugd. En dat is enorm goed nieuws, want dat kun je veranderen. Een dag na het gesprek met het buurmeisje hoorde ik van haar moeder dat ze had besloten de HBO te gaan doen. Binnen een etmaal had ze de HOE-mindset toegepast. 

Aanvulling d.d. 25 juli 2016: De kleindochter van mijn buurvrouw heeft haar Engels bijgespijkerd en is aangenomen op een HBO-opleiding in Enschede, waar ze enorm blij over is!

Kortom: loslaten is het loslaten van belemmerende denk- en gedragspatronen. Dit is er één voorbeeld van. 

Ik heb een Videojaarprogramma ontwikkeld met de TOP 15 aspecten waar mensen, die willen loslaten, last van hebben: Piekeren, Angst en paniek, Depressieve gevoelens/dips/down/neerslachtigheid/gedeprimeerdheid, Eenzaamheid/leegte/gemis, Slecht slapen, Stress/spanning, Burn-out/overspannenheid/overwerkt, Vermoeidheid/ futloosheid/energiegebrek, Gebrek aan zelfvertrouwen/negatief zelfbeeld/minderwaardigheidsgevoel, Besluiteloosheid/niet kunnen kiezen/twijfel/spijt/dilemma/geen actie ondernemen, Geen grenzen aan kunnen geven/geen Nee kunnen zeggen/pleasegedrag, Schaamte en schuldgevoel, Boosheid/agressie/frustratie/ergernissen, Emotionele pijn, Niet kunnen genieten/niet de zin van het leven weten/niet gelukkig zijn/niet weten wie je bent.

Over elk van de symptomen leer je wat het is, hoe het ontstaat en hoe jij het kwijt kunt raken.

‘Je video heeft me meer gedaan dan de psychiater, psychotherapeut en psycholoog in het verleden.’
‘Je geeft concrete en praktische tips om er vanaf te komen’

De eerste video, over Piekeren, kun je hier gratis en vrijblijvend bekijken, om te kijken of het Videojaarprogramma iets voor je is. Meer informatie over het Videojaarprogramma of het Videojaarprogramma direct bestellen kan hier.

Mijn boek Stop liefdesverdriet gaat over jouw eigen aandeel in jouw relatie en wat je daarin zelf ten goede kunt veranderen (290 pagina’s, 24,95 euro). Ook kun je lezen hoe we tot onze partnerkeuze komen en wat de invloed daarvan is op je leven. Je kunt een Gratis Probeerversie (38 pagina’s) downloaden, met de Cover, Inleiding, Inhoudsopgave, Tekst en de Achterzijde kaft.

‘Je geeft veel concrete tips en dat vind ik zeer waardevol!’

Hier vind je de Gratis Probeerversie en hier kun je het boek ook  aanschaffen.
Makkelijk bestellen (geen verzendkosten) kan hier. 

Ik help mensen die piekeren en malen, om weer rust in hun hoofd te krijgen. Ik bied hiervoor 3 diensten aan.

Een 3 uurs Coaching, waarin ik je concrete handvatten geef om een specifiek en afgekaderd probleem in je relatie of je werk (ik ben universitair geschoold Arbeidspsycholoog) of met familieleden op te lossen. Ik vraag hiervoor 495 euro.

Een Eendaagse Coaching Loslaten, een eenmalig gesprek van 6 uur. In dat gesprek krijg je inzicht in welke patronen van vroeger (zie hieronder) bij jou een rol hebben gespeeld, in de specifieke uitingsvormen daarvan en hoe jij de opgedane inzichten feitelijk in je gedrag kunt integreren, waardoor je emotioneel gezond gedrag ontwikkelt. Je maakt zelf aantekeningen, waarbij ik je begeleid. Ik vraag hiervoor 995 euro.

Een Eendaagse Coaching Loslaten met uitgebreide maatwerkrapportage en levenslange nazorg. Zoals hierboven. Je krijgt daarbij een uitgebreide maatwerkrapportage met al mijn bevindingen, met antwoorden op al jouw vragen en de concrete handvatten hoe jij kunt herstellen. Er is levenslange nazorg: je kunt me altijd vragen stellen, ook over nieuwe situaties. Ik vraag hiervoor 3750 euro. Kijk hiervoor, en ook voor de ervaringen van klanten, op mijn website http://www.loslaten.nu/  

Patronen van vroeger. De oorzaak van waar je last van hebt als je, op grond van de zoekwoorden die je hebt ingetypt, op mijn website terecht komt, ligt in wat ik 'patronen van vroeger' noem. Kijk voor jezelf wat je hiervan herkent:

Affectieve verwaarlozing houdt in dat iemand geen aandacht, waardering, erkenning, bevestiging, troost, aanmoediging heeft gekregen, ook niet op de momenten dat je het als kind nodig had. 

Emotioneel misbruik is als die emotionele voeding (zoals aandacht, waardering, erkenning, bevestiging, e.d.) van het kind naar de ouder gaat (in plaats van zoals het hoort: van de ouder naar het kind). Dat gebeurt als de ouder (meestal de ondergeschikte/subassertieve ouder) in een voor het kind niet herkenbare slachtofferrol zit, waardoor het kind te doen krijgt met die ouder. Het kind gaat zichzelf ontzien en wegcijferen om maar niet nog meer last te zijn voor die ouder. Dit emotioneel misbruik is de voedingsbron voor de latere emotionele pijn en onrust in relaties en voor het ontwikkelen van een redderrol/ouderrol/hulpverlenerrol naar je partner. Affectieve verwaarlozing en emotioneel misbruik gaan altijd samen, omdat affectieve verwaarlozing in de jeugd van de ouder leidt tot emotioneel misbruik van de kinderen. De ouders 'halen' onbewust bij hun kinderen wat ze op emotioneel gebied niet van hun eigen ouders hebben gekregen. 

Geestelijke mishandeling betreft alle vormen van het naar beneden gehaald worden, het afgewezen worden, het niet goed (genoeg) doen, zowel verbaal als non-verbaal. 

Lichamelijke mishandeling is als er van fysiek geweld sprake is. In geval van lichamelijk geweld is er ook altijd sprake van geestelijke mishandeling en van affectieve verwaarlozing en emotioneel misbruik.

Voor een kind is het getuige zijn van fysiek of verbaal geweld net zo bedreigend als het zelf ondergaan van dit geweld.

In geval van seksueel misbruik is altijd tevens sprake van geestelijke mishandeling (bijvoorbeeld in de vorm van emotionele chantage), emotioneel misbruik, affectieve verwaarlozing en (dreiging met) lichamelijke mishandeling.

Van pedagogische mishandeling is sprake als een kind niet de door hem of haar gewenste opleiding heeft mogen volgen of niet het door hem of haar gewenste beroep heeft mogen kiezen. Per persoon verschillen de specifieke uitingsvormen van deze patronen van vroeger en de manier waarop die nu nog in stand worden gehouden.

Als je serieus overweegt een Coaching in Loslaten te doen en als je je afvraagt in hoeverre een Coaching Loslaten iets voor jou zou kunnen zijn, kun je vrijblijvend jouw situatie (aan een half A-viertje heb ik voldoende) mét de vragen waar je antwoord op zou willen, aan mij mailen op info@loslaten.nu. Jouw mail wordt door mij persoonlijk en vertrouwelijk beantwoord. Je ontvangt mijn bevindingen over de door jou beschreven situatie en antwoord op de door jou gestelde vragen.

Je kunt dit artikel printen door op het printertje onderaan dit artikel te klikken.

Eerder gepubliceerde artikelen over loslaten vind je in het blogarchief op mijn blog, in de linker kantlijn.

copyright Ammy van Bedaf, Loslaten.Nu 2016. Alle rechten voorbehouden.

Wil je dit artikel over loslaten gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan, zolang je de hierna gegeven " informatieregels " overneemt, met een werkende link naar mijn website Loslaten.Nu: " Door Ammy van Bedaf. Ga naar http://www.loslaten.nu/ voor het aanvragen van het gratis mini-eBook over loslaten: '8 Inzichten en 13 Manieren om te stoppen met piekeren en malen en om weer rust in je hoofd te krijgen'. "

Hartelijke groeten,

Ammy van Bedaf MSc

Universitair geschoolde psycholoog

Cognitieve gedragstherapie

info@loslaten.nu          06-53 65 13 59          www.loslaten.nu

Lidmaatschapsnummer Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) 213178