Loslaten is de vraag stellen die jouw leven gaat veranderen

Ammy van BedafGeen categorie

Loslaten is de vraag stellen

Loslaten is de vraag stellen die jouw leven gaat veranderen. Er is inderdaad een vraag die voor jou echt dingen gaat veranderen. Er is een andere manier van denken aan gekoppeld. Ik hanteer hem al jaren, inmiddels onbewust, op routine en uit gewoonte. 

loslaten is

Maar….

Ik had onlangs een gesprek met een kleindochter van mijn buurvrouw. Ze vertelde dat ze na haar MBO de HBO wilde doen, “maar dan de korte versie van twee jaar, omdat mijn Engels niet goed genoeg is”. Bleek dat ze zelf vond dat haar Engels niet goed genoeg zou zijn voor de HBO en het bleek dat ze het liefst de vier-jarige HBO wilde doen. “Maar dat Engels…” 

Of

Ik vertelde haar dat ze in de OF-mindset zat in plaats van in de HOE-mindset. De OF-mindset houdt in dat ze zich afvroeg OF ze die vier-jarige HBO wel zou kunnen doen, omdat haar Engels onvoldoende was. In de HOE-mindset denk je oplossingsgericht: HOE zorg ik ervoor dat mijn Engels goed genoeg is om de 4-jarige HBO te kunnen doen?

Hoe

Ik noemde haar voorbeelden van de belangrijke vragen die ik me de laatste tijd heb gesteld: HOE krijg ik mijn boek gepubliceerd? HOE krijg ik mijn boek in het Amerikaans vertaald? HOE vind ik een promotor? Ik stel mijzelf absoluut niet de vraag OF ik mijn boek gepubliceerd krijg, OF ik mijn boek in het Amerikaans kan laten vertalen, OF ik een promotor kan vinden. Ik hou me alleen bezig met HOE ik dat kan realiseren. En als mensen dan zoiets zeggen als: “Ik hoop dat het je lukt!”, reageer ik met: “Natuurlijk lukt het me. Ik stop pas als het gelukt is.” En daar overdrijf ik geen letter mee. 

Succes

Ik vertelde haar dat ik in mijn onderneming mijn succes, behalve door mijn eigen loslaatproces, voor een groot deel te danken heb aan mijn HOE-mindset: HOE kan ik ……….. oplossen/realiseren/voor elkaar krijgen? 

Mogelijkheden

Ik vertelde haar dat als ze voortdurend alles vanuit de HOE-vraag zou bekijken, ze veel meer succes in haar leven zou behalen. Ze begreep het verschil: in de OF-mindset zou ze hoogstens de 2-jarige HBO doen en met een HOE-mindset zou ze uitzoeken HOE ze haar Engels op voldoende niveau krijgt zodat ze de volledige HBO kan doen, waarna ze vervolgens weer meer mogelijkheden heeft.

Uitzoeken

De vraag OF iets kan/lukt/mag, ken ik persoonlijk niet meer. Die vraag stel ik mezelf niet meer. Ik stel mezelf alleen altijd de vraag HOE ik iets kan realiseren. En dat ga ik vervolgens uitzoeken in mijn netwerk, op internet etc. 

Mogelijk

Als je jezelf de HOE-mindset aanleert: HOE kan ik het voor elkaar krijgen? zul je merken dat er ineens veel meer mogelijk is, dat eigenlijk vrijwel alles mogelijk is, dat er zelfs vrijwel geen belemmeringen zijn.

Jezelf

En dan kom je tot de schitterende ontdekking dat de belemmeringen eigenlijk alleen in jezelf zitten, zoals onder andere in je mindset vanuit je jeugd. En dat is enorm goed nieuws, want dat kun je veranderen. Een dag na het gesprek met het buurmeisje hoorde ik van haar moeder dat ze had besloten de HBO te gaan doen. Binnen een etmaal had ze de HOE-mindset toegepast. 

Aanvulling d.d. 25 juli 2016: De kleindochter van mijn buurvrouw heeft haar Engels bijgespijkerd en is aangenomen op een HBO-opleiding in Enschede, waar ze enorm blij over is!

Kortom: loslaten is het loslaten van belemmerende denk- en gedragspatronen. Dit is er gewoon één voorbeeld van. 

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten of alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres, want ik kan je daarmee helpen door middel van een Eendaagse Coaching.