Leven in het Hier en Nu, hoe doe je dat?

Ammy van BedafEmotioneel gezond gedrag

Leven in het Hier en Nu, hoe doe je dat?

Redelijk veel mensen leven vanuit hun emotionele verdriet/pijn uit het verleden, en met de angst voor de toekomst. Ik deed dat destijds ook, zonder dat ik dat door had. Het duurt doorgaans een half mensenleven voordat we doorkrijgen dat het leven ook anders geleefd kan worden. Dat is best wel jammer (zachtjes uitgedrukt). Leven in het Hier en Nu biedt je enorm veel. 

Belemmerende patronen

Regelmatig krijg ik dan ook de vraag van een klant: Leven in het Hier en Nu, hoe doe je dat?
Die vraag wordt voornamelijk gesteld door mensen die al weten dat het vroeger, in de jeugd, niet helemaal goed is gegaan. Zij weten dat ze worden gehinderd door belemmerende patronen uit hun jeugd. En ze weten dat ze overlevingsgedrag hebben ontwikkeld. 

Overlevingsgedrag

Hun overlevingsgedrag kan allerlei vormen aan hebben genomen. Van bijvoorbeeld controlegedrag tot pleasegedrag. Van schaamtegevoel tot schuldgevoel. Van irritaties tot angst. Van stress of spanning tot besluiteloosheid en het geen keuzes kunnen maken. Van futloosheid tot het geen grenzen kunnen aangeven. Van eenzaamheid tot slecht slapen. Van piekeren tot het niet kunnen genieten. Om maar een paar symptomen te noemen. 

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten, je gevoel wilt ontwikkelen
of alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres,
want ik help je daarmee door middel van ee
n Eendaagse Coaching.

Een gebeurtenis

Pas als we iets meemaken waardoor ons leven drastisch verandert, én als we bijna ondraaglijke emotionele pijn, onrust, spijt, schuldgevoel of verdriet voelen, gaan we hulp zoeken.
De gebeurtenissen waardoor ons leven drastisch kan veranderen, kan bijvoorbeeld een relatiebreuk zijn, verlies van werk, een ziekenhuisopname, een nieuwe baas, een andere functie. Het kan ook het verslechterende contact met een kind, een ouder, broer of zus betreffen. 

 

Hier en NU

 

Ik raakte burn-out

Destijds zocht ik hulp omdat ik burn-out was. En zoals iedereen die herstelt van een burn-out, kwam ik erachter dat ik daarvóór al veel signalen had genegeerd. Ik werkte toen als leidinggevende bij de Amsterdamse politie. Heel lang heb ik gedacht dat mijn nieuwe baas de oorzaak was van mijn burn-out. 

Jeugd

Door mijn herstelproces kwam ik erachter dat die nieuwe baas niet de oorzaak was van mijn burn-out, maar dat de oorzaak van mijn burn-out in mijn jeugd zat. De zoektocht naar de juiste hulpverlener was trouwens ook nog een dingetje.

Dezelfde mechanismen

Toen ik eindelijk – door schade en schande wijs geworden –  de juiste hulpverlener had gevonden, bleek dat ik binnen mijn werk tegen dezelfde mechanismen was aangelopen als in mijn jeugd. Het bleek dat ik in mijn jeugd emotioneel was misbruikt, en dat in mijn werk mijn functie werd misbruikt. 

Mijn trigger

Die nieuwe baas bleek niet de oorzaak van mijn burn-out te zijn, maar de trigger te zijn van mijn eigen patronen van vroeger. Doordat ik in mijn jeugd emotioneel was misbruikt, herkende ik het niet dat ik in mijn werk emotioneel werd misbruikt. Door mijn jeugd was ik niet in staat om met gepast, functioneel en emotioneel gezond gedrag te reageren. In plaats daarvan ging ik steeds harder werken, nam ik te veel verantwoordelijkheden op me, bemoeide ik me daardoor met dingen die niet binnen mijn functie vielen.

Anderen

Ik wist wel dat ik steeds meer irritaties voelde, maar dat kwam volgens mij doordat die ánderen niet de juiste dingen deden. Of doordat ánderen de dingen niet op de juiste manier deden.
Ik had niet door dat ik in de slachtofferrol zat, doordat ik ánderen als de oorzaak zag van mijn ergernis. Door daarentegen te leren mijn eigen aandeel in te zien, wist ik daarna ook wat het aandeel van anderen was. 

Redderrol

Ik had ook niet door dat ik in de redderrol zat, en hier langzaam aan onderdoor ging. Pas toen ik me ziek meldde, kon ik langzaam leren om als een toeschouwer naar mijn eigen positie en handelen en nalaten te kijken. Ik begon te begrijpen wat er allemaal was gebeurd, en hoe ik daar zelf onderdeel van was geweest. 

Herstelproces

Afijn, tijdens mijn herstelproces bleken mijn handelen en nalaten voort te vloeien uit mijn jeugd. 
Veel normale en gezonde gedragingen bleek ik tijdens mijn opvoeding niet te hebben meegekregen. Daarnaast bleek dat ik veel overlevingsgedrag had ontwikkeld. Ik bleek niet in het Hier en Nu te leven, maar vanuit mijn belemmerende patronen van vroeger.

Fijner en makkelijker

Er was maar één ding dat ik wilde, en dat was herstellen van mijn burn-out. Het grappige was dat ik toen nog helemaal niet wist dat als je herstelde van bijvoorbeeld een burn-out, dat je leven dan een stuk fijner en makkelijker zou worden. Ik dacht toen nog dat je dan gewoon weer je leven van vóór je burn-out zou hebben, maar dan zonder burn-out. Snap je? 

Onderliggende oorzaak

Gelukkig is dat niet het geval. Ik kwam er achter dat je, wanneer je van een symptoom herstelt, het leven sowieso fijner wordt. Tenminste, wanneer je met de onderliggende oorzaak aan de slag gaat: die belemmerende patronen dus uit je jeugd. Anders ben je bezig met symptoombestrijding, en als er dan weer een volgende trigger in je leven komt, kun je weer uit het lood geslagen worden. 

Gevoel nog niet ontwikkeld

Doordat ik niet in het Hier en Nu leefde, had ik ook niet door dat ik mijn gevoel nog niet had ontwikkeld. Ik dacht toen nog dat datgene wat ik voelde, gewoon mijn gevoel was. Maar als ze me vroeger: “Wat voel je nu?” kon ik daar geen antwoord op geven. Voelen? Hoezo?

Impulsiviteit

Ik wist toen nog niet dat ik, datgene waarvan ik dacht dat mijn gevoel was, mijn impulsiviteit bleek te zijn. Ik leerde door mijn hele herstelproces het cruciale verschil tussen gevoel en emotie. Dit verschil kennen bleek zelfs cruciaal te zijn bij het alsnog ontwikkelen van mijn gevoel.

Boek

Ik ben nu overigens bezig met het schrijven van een boek over hoe je alsnog je gevoel ontwikkelt. Dit boek wordt eind 2022 uitgegeven.
Tijdens een Eendaagse Coaching leer ik mijn klanten hoe ze alsnog hun gevoel ontwikkelen.

Alsnog ontwikkelen van je gevoel

Door mijn herstelproces kwam ik erachter dat het juist door het alsnog ontwikkelen van je gevoel is, dat je in het Hier en Nu gaat leven. En dat je door het alsnog ontwikkelen van je gevoel steeds meer in het Hier en Nu gaat leven.

Positieve vicieuze cirkel

Je leeft steeds meer in het Hier en Nu doordat je door het ontwikkelen van je gevoel aan de slag gaat met je vroeger weggestopte emoties. En het zijn die vroeger weggestopte emoties die de belemmering zijn om in het Hier en Nu te leven. Doordat je in het Hier en Nu gaat leven, ga je ook steeds meer van dingen genieten, omdat je je gevoel ontwikkelt. Zie je hoe dit een positieve vicieuze cirkel is? 

 

 

Gevoelens wegstoppen

Wat zijn die vroeger weggestopte emoties? De belangrijkste vroeger weggestopte emoties zijn verdriet, boosheid en angst. In onze jeugd was er geen of onvoldoende aandacht voor onze gevoelens. We werden niet altijd getroost, niet altijd gesteund, we konden niet altijd met ons verhaal bij onze ouders terecht. Hierdoor konden we niet anders dan onze emotionele behoeften en onze gevoelens wegstoppen.

Opgeslagen

Deze emotionele behoeften en gevoelens lijken op dat moment wel weg, maar ze laten zich niet wegstoppen. Ze zitten opgeslagen in ons lichaam. En als er dan later een trigger is, waardoor we ons bijvoorbeeld afgewezen voelen, reageren we op een manier die niet in verhouding is tot het gebeurde (dit heet een ‘regressie’)

Emotionele behoeften

En voor onze emotionele behoeften zoeken we later onbewust compensatie bij onze partner, bij onze baas of bij onze kinderen. Dat laatste is dan weer emotioneel misbruik, en zo worden deze patronen onbewust en onbedoeld doorgegeven aan onze kinderen

Triggers

Wat kunnen triggers zijn?
Een trigger kan zijn dat je je afgewezen voelt. Maar ook het je niet serieus genomen voelen, het je niet gehoord voelen, het je in de steek gelaten voelen, en controleverlies ervaren. Dit zijn belangrijke triggers voor mensen die niet een emotioneel gezonde jeugd hebben gehad. Toen ik door mijn baas emotioneel misbruikt werd, voelde ik me aanvankelijk gesteund, maar uiteindelijk voelde ik me in de steek gelaten. En ik snapte niet wat er aan de hand was. 

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten, je gevoel wilt ontwikkelen
of alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres,
want ik help je daarmee door middel van ee
n Eendaagse Coaching.

 

 

Ontwikkelingspotentieel

Doordat je je gevoel ontwikkelt, kom je er achter dat je best wel veel dingen doet die je niet leuk vindt. En je komt er achter dat je de dingen die je, diep in je hart, heel leuk vindt, weinig of niet doet. Mocht je nog niet weten wat je leuk vindt, dan ga je dat ook alsnog ontwikkelen.
En daardoor boor je vervolgens je volledige ontwikkelingspotentieel aan. 
Leven in het Hier en Nu levert jou enorm veel op! 

Mocht je emotionele onrust of pijn in je relatie ervaren, dan is onderstaande informatie interessant voor je:


Boek

Ik heb een boek geschreven over emotionele pijn in relaties: Stop liefdesverdriet.

Je kunt er in lezen wat je eigen aandeel in je relatie is en wat je er aan kunt doen.

Je kunt een Gratis Probeerversie (inclusief uitgebreide Inhoudsopgave) downloaden:

DOWNLOADEN VAN GRATIS PROBEERVERSIE

Mijn boek is geschreven op basis van een analyse van 150 klantenrapportages en daar staat in wanneer het in relaties niet goed gaat en wat je er zelf aan kunt doen om dat te veranderen.

Je kunt het boek makkelijk bestellen:

BOEK BESTELLEN

(Geen verzendkosten)

Mijn boek is geschreven op basis van een analyse van 150 klantenrapportages en daar staat in wanneer het in relaties niet goed gaat en wat je er zelf aan kunt doen om dat te veranderen.

Dit zijn enkele van de spontane reacties die ik van lezers over het boek heb ontvangen:

‘Je geeft veel concrete tips en dat vind ik zeer waardevol.’

‘Geweldig. Ik vond in je boek wat ik nog niet eerder ergens had kunnen vinden.’

‘Je boek maakt steeds meer los en geeft oplossingen/handvatten. Ik voel me aanzienlijk beter en straal dat ook meer uit. Het grappige is dat naarmate ik meer mijn gedrag herken, ik me zekerder voel. Ik ben al zo blij met dit resultaat!’

‘Je boek is een waardevolle bijdrage voor iedereen die zichzelf wil helpen om met meer plezier in het leven te staan. Die dag ging er voor mij een deur open. Inzien van patronen, opvoeding, zoveel! Ik ben blij met je boek.’

 

Deel dit artikel