Simpel je communicatie verbeteren, hoe doe je dat?

Ammy van BedafGeen categorie

Simpel je communicatie verbeteren, hoe doe je dat?

Je communicatie verbeteren kan al op een heel makkelijke manier.
Dat kun je al doen door het woordje ‘maar’ zo veel mogelijk te vermijden. 

In onze taal geeft het woordje ‘maar’ niet alleen een tegenstelling aan. In de zin ‘Ik zou graag willen, maar ik kan niet’ doet betrokkene het zelfs in het geheel niet, ondanks dat hij of zij het best zou willen (ongeacht wat dat ‘het’ is).
In feite wordt gezegd: ‘Ondanks dat ik het graag zou willen, kan ik het niet.’ Als je iets niet kunt, komt dat doordat je niet weet hoe je het moet doen.

Als je dit doortrekt, zie je hoe je jezelf naar beneden kunt halen.
Een sporter, die een dag na een hele triatlon in een dip was geraakt, zei: ‘Ik had een slechte eindtijd, maar ik heb moeten overgeven tijdens de wedstrijd.’
Hij was in die dip geraakt door de gedachten die hij over zijn prestatie had, in feite doordat hij had moeten overgeven tijdens de traitlon: weg brandstof voor je enorme duurprestatie.

Communicatie verbeteren door een simpele heretikettering

Als je van zijn opmerking maakt: ‘Ik had een slechte eindtijd en ik heb moeten overgeven’ ziet het er al anders uit. Hij was dus gefinished ondánks dat hij had moeten overgeven.
De triatleet keek er daarna, door deze kleine en belangrijke her-etikettering, heel anders naar.
Je haalt jezelf op deze manier uit de negatieve gedachtespiraal, tijdens welke nadenken überhaupt moeilijk wordt.

Een herkenbare is ‘Ik zou graag gaan ……., maar ik heb er de tijd niet voor.’
Je hebt geen tijd voor iets wat je graag doet. Verander het woordje ‘maar’ in ‘en’ en kijk wat er gebeurt.
‘Ik zou graag gaan…. en heb er de tijd niet voor.’
Nu hou je voor jezelf de deur open om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je er wel de tijd voor neemt. Met andere woorden: Wat heb je nodig om er tijd voor te maken?

Ook in het voorbeeld ‘Ik zou graag willen en ik kan het niet’ kun je nagaan waarom je het niet kunt.
Als je dat oplost, kun je iets doen wat je graag zou willen. Wat heb je nodig om het te kunnen? Ontbeer je kennis, ervaring, capaciteit, geld, faciliteiten, het juiste moment, gezelschap, enzovoorts….

Een voorbeeld waardoor iemand in een dip gleed: ‘Ik werd hard, maar voel me niet gewaardeerd.’
Maak hier van: ‘Ik werk hard en voel me niet gewaardeerd.’
Dus ondanks dat je je onvoldoende gewaardeerd voelt, werk je hard.
Wat is er binnen het bedrijf wél nodig om waardering te krijgen als hard werken niet voldoende is?

Een ander voorbeeld: Je neemt liever geen contact op met je vader maar vindt dat je het eigenlijk wel moet doen. In plaats daarvan: Je neemt liever geen contact op met je vader en vindt dat je het eigenlijk wel moet doen. Ondanks dat je eigenlijk vindt dat je wel contact met je vader zou moeten opnemen, doe je het liever niet. Waarom je het liever niet doet, weten we. De vraag is dan: Wat is de reden dat je vindt dat je het wél zou moeten doen?

Communicatie verbeteren kan al op een heel snelle en simpele manier.
Je kunt voor jezelf kijken hoe vaak je het woordje ‘maar’ gebruikt en in welke gevallen je dat doet.
Kijk vervolgens wat er gebeurt als je er het woord ‘en’ voor in de plaats zet.
Nog mooier is als je er een ‘ondanks’-opmerking van kunt maken.
Dan ben je bezig met loslaten en kom je bij datgene wat je werkelijk wilt, om de redenen waar het je werkelijk om te doen is..

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten of alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres, want ik kan je daarmee helpen door middel van een Eendaagse Coaching.