Hoe ik zelf moest loslaten

Dit is het 9de artikel van een reeks van 9 artikelen waarin ik de belangrijkste aspecten ten aanzien van een relatie behandel.

In het vorige blog kon je lezen hoe je weer grip op je leven kunt krijgen.
Dit blog zou moeten gaan over hoe jij een gelijkwaardige relatie kunt aangaan.

15 Ongelijkwaardigheden. Ik inventariseerde welke ongelijkwaardigheden een rol konden spelen en kwam tot vijftien. Vervolgens kwam ik niet verder. Ik merkte dat dit kwam doordat de beantwoording van de vraag ‘Hoe kun je een gelijkwaardige relatie aangaan?’ volledig afhankelijk is van het feit welke ongelijkwaardigheid een rol speelt. Ik realiseerde me dat het niet mogelijk is om binnen een blogartikel al die factoren te behandelen.

28 Aspecten die kunnen maken dat jouw relatie niet naar wens verloopt. Ik ben niet voor één gat gevangen en besloot vervolgens te gaan schrijven over ‘Welk aspect in jezelf kan maken dat jouw relatie niet naar wens verloopt?’. Om vervolgens aan te geven wat je hieraan zou kunnen doen om je relatie naar wens te laten verlopen. Na inventariseren kwam ik tot 28 aspecten die een rol spelen en die een tijdig signaal kunnen zijn voor onvrede binnen een relatie. Ik overwoog deze aspecten te klusteren en om per kluster aan te geven wat je er vervolgens aan zou kunnen doen.
Als ik dat voldoende zou abstraheren, zou ik het binnen een blogartikel kunnen krijgen. Maar ik merkte dat dat klusteren en abstraheren ook de diepgang en daarom de herkenbaarheid van die 28 aspecten verminderde. Ook dit idee moest ik loslaten.

We leren het meeste als iets pijn doet. Ik bedacht hoe terecht het advies is dat je altijd een paar artikelen van te voren geschreven moet hebben. Mensen leren het beste als iets pijn doet. We leren nauwelijks van iets dat goed gaat. Dingen die goed gaan, vallen gewoon veel minder op en de dingen die pijn doen, daar willen we zo snel mogelijk van af. Hoe ondraaglijker de pijn, des te groter dan ook onze bereidheid om iets op een andere manier te doen. Nu heb ik geen ondraaglijke pijn van het feit dat het artikel voor mijn weblog, zoals ik het in gedachten had, niet lukt. Is de last die ik hiervan ervaar groot genoeg om mijn gedrag te veranderen?

‘Het leven wordt geleefd op het moment dat het anders gaat dan je verwachtte’ zei John Lennon destijds al. Tijdens mijn zwemtraining zaterdag kwamen er allerlei gedachten naar boven en verschillende scenario’s passeerden de revue.
Tijdens de ‘4 x 125 meter, pauze 15 seconden’ dacht ik: Stel je voor dat het me helemáál niet lukt om voor maandag een artikel op papier te krijgen? Ik wil graag betrouwbaar bij jou overkomen en laten zien dat ik mijn afspraken nakom.
Tijdens de ‘4 x 50 meter, hard, pauze 30 seconden’ overwoog ik de mogelijkheid om het artikel niet op maandag, maar later te publiceren. Nee, dat zou het probleem niet oplossen.
Toen we ‘100 meter, alleen beenslag’ deden, bedacht ik dat ik gewoon over een heel ander onderwerp zou kunnen schrijven dan aangekondigd in de reeks van 9 artikelen. Nee… kan ik niet maken.

Wat zullen ze wel niet van mij denken? Het was tijdens de relaxte ‘500 meter, lange langzame slag’ dat mijn onbewuste werkte en ik me realiseerde dat achter mijn angst dat het me niet bijtijds zou lukken een artikel voor dit blog te schrijven, de gedachte zat: ‘Wat zullen ze wel niet van mij denken…?’ ‘Ze’, dat ben jij….
De gedachte wat anderen van ons zullen denken speelt een grotere rol dan wij zelf wel eens beseffen.

Kortom:
– doordat ik mijn gevoelens over mijn falen toeliet, beklemde en verlamde het me niet.
– doordat ik de gedachte ‘Wat zullen ze wel niet van mij denken….?’ toeliet, verdween deze.
– mijn last is nu groot genoeg om mijn gedrag te veranderen.
– met de kennis van nu, hoe zou ik het anders hebben gedaan? Ik zou hebben geluisterd naar het
advies om een paar artikelen in het voren te schrijven.
– ik neem een besluit: ik ga vanaf nu minimaal vier artikelen in het voren schrijven.
– luisteren naar mijn gevoel werd beloond en leidt tot nieuw gedrag.

Nu nog eens goed nadenken waar ik dit blogartikel over ga schrijven….

Ik heb een Videojaarprogramma ontwikkeld met de TOP 15 aspecten waar mensen, die willen loslaten, last van hebben: Piekeren, Angst en paniek, Depressieve gevoelens/dips/down/neerslachtigheid/gedeprimeerdheid, Eenzaamheid/leegte/gemis, Slecht slapen, Stress/spanning, Burn-out/overspannenheid/overwerkt, Vermoeidheid/ futloosheid/energiegebrek, Gebrek aan zelfvertrouwen/negatief zelfbeeld/minderwaardigheidsgevoel, Besluiteloosheid/niet kunnen kiezen/twijfel/spijt/dilemma/geen actie ondernemen, Geen grenzen aan kunnen geven/geen Nee kunnen zeggen/pleasegedrag, Schaamte en schuldgevoel, Boosheid/agressie/frustratie/ergernissen, Emotionele pijn, Niet kunnen genieten/niet de zin van het leven weten/niet gelukkig zijn/niet weten wie je bent.

Over elk van de symptomen leer je wat het is, hoe het ontstaat en hoe jij het kwijt kunt raken.

‘Je video heeft me meer gedaan dan de psychiater, psychotherapeut en psycholoog in het verleden.’
‘Je geeft concrete en praktische tips om er vanaf te komen’

De eerste video, over Piekeren, kun je hier gratis en vrijblijvend bekijken, om te kijken of het Videojaarprogramma iets voor je is. Meer informatie over het Videojaarprogramma of het Videojaarprogramma direct bestellen kan hier.

Mijn boek Stop liefdesverdriet gaat over jouw eigen aandeel in jouw relatie en wat je daarin zelf ten goede kunt veranderen (290 pagina’s, 24,95 euro). Ook kun je lezen hoe we tot onze partnerkeuze komen en wat de invloed daarvan is op je leven. Je kunt een Gratis Probeerversie (38 pagina’s) downloaden, met de Cover, Inleiding, Inhoudsopgave, Tekst en de Achterzijde kaft.

‘Je geeft veel concrete tips en dat vind ik zeer waardevol!’

Hier vind je de Gratis Probeerversie en hier kun je het boek ook  aanschaffen.
Makkelijk bestellen (geen verzendkosten) kan hier. 

Hartelijke groeten,

Ammy van Bedaf MSc

Universitair geschoolde psycholoog

Cognitieve gedragstherapie

info@loslaten.nu          06-53 65 13 59          www.loslaten.nu

Lidmaatschapsnummer Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) 213178