Heb jij een voornemen voor volgend jaar? En wil je dat die uitkomt?

Ammy van BedafEmotioneel gezond gedrag

Voornemens

Het is de tijd van voornemens. Misschien heb je een voornemen ten aanzien van je gewicht, ten aanzien van contacten met mensen, om wat minder hooi op je vork te nemen of om wat minder veeleisend naar je zelf te zijn? Voornemens blijven echter vaak voornemens. Wat kun je er aan doen om ervoor te zorgen dat je jouw voornemen daadwerkelijk ten uitvoering brengt?

Woordkeuze

Een voornemen is vaak niet meer dan dat: ik zou graag dit of dat willen. Voor ons brein is dat te vaag. Het is dan niet meer dan een wens. Alleen het formuleren van een wens is niet voldoende om ons brein aan het werk te zetten. Wat is er voor ons brein wél voor nodig om in actie te komen?

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten en alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres, want ik kan je daarmee helpen door middel van een Eendaagse Coaching.

1) Besluit

Ons brein komt in actie als we van een voornemen een besluit maken. In plaats van het werkwoord ‘willen’ maak je ervan: Ik gá dit of dat doen. Stel dat je nu eens eindelijk je zolder/garage/schuur/kelder wilt opruimen. In plaats van: Ik wil de zolder (gaan) opruimen, maak je er een besluit van: Ik ga de zolder opruimen. Pas op voordat je een dergelijk besluit neemt, want een besluit heeft consequenties: dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. 

2) Werkwoord

In een besluit hoort een werkwoord te zitten. Jouw besluit is daarom dan niet: ‘Garage’, maar: Ik ga de garage schoonmaken. Een werkwoord zet ons aan tot actie. ‘Garage’ zet ons niet aan tot actie. Het is namelijk het werkwoord (in dit geval ‘schoonmaken’) dat de actie verwoordt. Ik koppel altijd een werkwoord aan een zelfstandig naamwoord als ik een actiepuntenlijstje maak. Een werkwoord stimuleert ons brein, een zelfstandig naamwoord doet dat niet. Anders blijf je toch hangen in jouw voornemen.

3) Deadline

Om te voorkomen dat jouw besluit een open einde krijgt en toch niet meer blijft dan een voornemen, koppel je een deadline aan jouw besluit. Je bepaalt voor jezelf wat een redelijke termijn is waarbinnen je jouw besluit hebt uitgevoerd. Zelf neem ik de deadline altijd graag een beetje ruim, wat mij het gevoel geeft dat ik voorloop op mijn planning. 

4) Vertel jouw besluit aan iemand anders

Als je jouw besluit daadwerkelijk wilt uitvoeren, heb je nog een stok achter de deur wanneer je iemand van jouw besluit op de hoogte brengt. Afhankelijk van jouw voornemen kun je jouw besluit vertellen aan iemand die je vertrouwt. Als je een ander informeert over jouw besluit, heb je toch een gevoel van (zelf georganiseerd) falen of gezichtsverlies als je je niet houdt aan jouw besluit. Voor een aantal mensen kan dit de noodzakelijke stok achter de deur zijn om het besluit te realiseren. 

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten en alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres, want ik kan je daarmee helpen door middel van een Eendaagse Coaching.

Gevoel ontwikkelen

Een voornemen of besluit dat niet snel genomen zal worden, maar dat een lifechanger is, is het alsnog ontwikkelen van je gevoel. Emotie en impulsiviteit worden vaak verward met een aangezien voor ons gevoel. Ons gevoel is ons enige zuivere antenne en richtsnoer voor wat wel of niet goed voor ons is. Op grond van je gevoel kun je de voor jou juiste keuzes maken. In mijn boek Grip op gevoel en emotie lees je hoe je in 4 stappen alsnog een gezond en evenwichtig gevoelsleven ontwikkelt. Klik hier voor de gratis Probeerversie en/of om het boek aan te schaffen.

 

Voornemen

 

Werk

Mocht jouw besluit over je werk gaan, kan ik je ook helpen. Ik ben universitair afgestudeerd in de Arbeidspsychologie en Organisatiekunde. Vooral mijn eigen ervaring met het herstellen van mijn burn-out maakt dat ik dingen heb geleerd die je in in geen enkele universitaire studie krijgt. Zoals het gedrag van je leidinggevende of van collega’s en hoe je daar zelf het beste mee om kunt gaan. 

Relatie

Mocht jouw besluit over je relatie gaan, dan kan ik je aanraden om mijn boek te lezen over emotionele onrust in relaties (zie hieronder). Je leest erin welke aspecten een rol kunnen spelen wanneer de relatie niet naar wens verloopt. Wanneer opeenvolgende relaties niet lukken, is mijn boek zeker aan te raden. Je kunt het ook lezen om te kijken welke aspecten je nu in je relatie herkent en welke aandacht verdienen. 


Boek

Ik heb een boek geschreven over emotionele pijn in relaties: Stop liefdesverdriet.

Je kunt er in lezen wat je eigen aandeel in je relatie is en wat je er aan kunt doen.

Je kunt een Gratis Probeerversie (inclusief uitgebreide Inhoudsopgave) downloaden:

DOWNLOADEN VAN GRATIS PROBEERVERSIE

Mijn boek is geschreven op basis van een analyse van 150 klantenrapportages en daar staat in wanneer het in relaties niet goed gaat en wat je er zelf aan kunt doen om dat te veranderen.

Je kunt het boek makkelijk bestellen:

BOEK BESTELLEN

(Geen verzendkosten)

Mijn boek is geschreven op basis van een analyse van 150 klantenrapportages en daar staat in wanneer het in relaties niet goed gaat en wat je er zelf aan kunt doen om dat te veranderen.

Dit zijn enkele van de spontane reacties die ik van lezers over het boek heb ontvangen:

‘Je geeft veel concrete tips en dat vind ik zeer waardevol.’

‘Geweldig. Ik vond in je boek wat ik nog niet eerder ergens had kunnen vinden.’

‘Je boek maakt steeds meer los en geeft oplossingen/handvatten. Ik voel me aanzienlijk beter en straal dat ook meer uit. Het grappige is dat naarmate ik meer mijn gedrag herken, ik me zekerder voel. Ik ben al zo blij met dit resultaat!’

‘Je boek is een waardevolle bijdrage voor iedereen die zichzelf wil helpen om met meer plezier in het leven te staan. Die dag ging er voor mij een deur open. Inzien van patronen, opvoeding, zoveel! Ik ben blij met je boek.’

 

Deel dit artikel