Gelukkig zijn, hoe doe je dat?

Ammy van BedafGeen categorie

Gelukkig zijn, hoe doe je dat?

Wie wil er niet gelukkig worden?
Als je het formuleert als: ‘Ik wil graag gelukkig worden’, zal dat altijd een wens blijven en zul je dat nooit realiseren, omdat je het nooit zult wórden.
‘Gelukkig worden‘ is namelijk niet de juiste instelling.
Dat je op deze manier nooit echt gelukkig zult worden, komt omdat je onbewust en onbedoeld op een manier leeft, waardoor je nú al niet gelukkig bént.
Het lijkt een semantisch (de betekenis betreffende) woordspelletje, maar dat is het niet…

Wat is het verschil tussen ‘gelukkig worden‘ en ‘gelukkig zijn‘?
‘Gelukkig worden‘ ligt in de toekomst, waardoor je nu niets verandert en gewoon blijft doen wat je doet.
Je doet meer-van-hetzelfde en je krijgt daardoor: meer-van-hetzelfde.
Door het woord worden plaats je je geluk in de toekomst.
Straks, morgen, volgende week, volgende maand, volgend jaar, na mijn pensionering, als ik een relatie heb, als ik die baan of die functie heb, als mijn baas of collega opsodemietert, als ik die mooie (vul maar in) heb… …… ga ik gelukkig worden.
Dat gaat hem dus niet worden….
Afijn, dat heb je zelf inmiddels ook al gemerkt. Je hebt niet voor niets op loslaten gegoogeld, of op piekeren, of relatie, of mental coach of op een ander zoekwoord gegoogeld.
Als je niet datgene krijgt wat je wilt, ben je niet gelukkig. En als je het wel hebt, is het niet wat je verwacht had en ben je evenmin gelukkig.

Kun je gelukkig worden?
Ja, je kunt gelukkig worden maar niet door het te willen worden: alleen door gelukkig te zijn.
Door alleen te streven naar gelukkig te worden, zul je het juist nooit worden.
Worden is namelijk toekomstmuziek; zijn is het heden.
Zolang jouw streven is gericht om gelukkig te worden, zal dat altijd toekomstmuziek blijven.
Gelukkig zijn is een staat van tevredenheid, van kunnen genieten, van emotionele verbondenheid met anderen, en van je kunnen ontplooien in je werk, en dat allemaal NU, in het heden.
Ik heb dat gevonden in mijn werk in Loslaten.Nu: de Eendaagse Coachingen, het schrijven van de gespreksverslagen, deze blogartikelen schrijven, het beantwoorden van vragen van bezoekers van mijn website en blog. Ik vind het allemaal even leuk en daarom ben ik ook een gelukkig mens. Ik heb er voor moeten loslaten en elke keer dat ik bepaalde keuzes maakte, was het eerst best wel eng, maar bleek het me iedere keer weer gelukkiger te maken.

Wat is ervoor nodig om gelukkig te zijn?
Stap één om gelukkig te zijn, is om nu, op dit moment, bij jezelf te rade te gaan of je nu gelukkig bént.
Nu….
Ja, op dit moment.
En je zult je dat bovendien ook nog eens regelmatig en dus op verschillende momenten moeten afvragen: ‘Ben ik nu gelukkig?’.
Dat heb ik me destijds aangeleerd. Ik gebruikte zelfs post-its om me aan die vraag te herinneren.
Dat je mijn blog en/of website bezoekt, kan aangeven dat je emotionele pijn, onrust, angst en/of verdriet hebt en/of dat je veel piekert. Een website over Loslaten bezoek je niet zo maar; daar is een aanleiding voor.
Net zoals er voor mij destijds een aanleiding was om in mezelf los te laten.
Je zult je dus regelmatig moeten afvragen hoe ( o)ngelukkig je bent.

Wat weet je dan als je je ongelukkig voelt?
Onze gemoedstoestand, ons gevoel en onze emoties zijn stuk voor stuk signalen van ons lichaam.
Je bent er op getraind om signalen te negeren, daar heb je het mee gered, tenminste: tot nu toe, want nu  vormt het je grootste belemmering in je leven. Je weet niet welke signalen je volledig mist en welke signalen je wel oppikt, maar dan weer onbewust negeert en er dus niets mee doet.
Je gevoel van niet gelukkig zijn is een signaal van je lichaam dat je er goed aan doet om iets te veranderen.
Als je niet naar je lichaamssignalen luistert, kan dat uitmonden in een burn-out, in depressieve gevoelens, in emotionele pijn in je relatie(s)en in onrust, verdriet en gepieker.

Wat ik onder andere heb gedaan om gelukkig te worden:
Ik heb veel emotionele pijn gehad, zowel in mijn werk (burn-out) als in mijn relatie (niet kunnen loskomen uit een pijnlijke relatie). Het is me (als ik erop terug kijk), met de hulp van vijf personen in de loop van zes jaar gelukt om bij mijzelf een doorbraak te realiseren.
Achteraf weet ik dat ik dat te danken heb aan het bij mezelf leren herkennen van bepaalde aspecten in mijn gedrag. Dit waren aspecten waardoor ik onbewust en onbedoeld de situatie, waar ik juist zo veel pijn van ondervond, zelf in stand hield.
Aan de ene kant was het in het begin ontluisterend om in te zien dát ik een aandeel had en tevens wélk aandeel ik had in de situatie; aan de andere kant gaf dat inzicht me de noodzakelijke handvatten om weer grip op mijn leven te krijgen.

Waardoor wordt onze pijn, angst en verdriet veroorzaakt?
Ik spreek uit ervaring: het vasthouden aan mijn oude gedragsaspecten veroorzaakte de pijn; niet het loslaten van die oude gedragsaspecten.
Het loslaten werkt bevrijdend, geeft opluchting en haalt meteen al de angel uit jouw emotionele pijn.

Wat als het je niet lukt om gelukkig te zijn?
Als je nu niet gelukkig bent of als je zelfs ongelukkig bent, wordt dat veroorzaakt door de manier waarop je je leven nog steeds leidt (of lijdt…)
Dat doe je vanuit oude patronen van vroeger, toen je nog kind was.
Toen was je klein, kwetsbaar en afhankelijk van je ouders.
Je wist niet anders en had geen ander referentiekader (vergelijkingsmateriaal).
Vanuit jouw ‘kind-bril heb je nooit andere manieren herkend en geleerd om met situaties om te gaan waar je tegenaan loopt.

Kortom: als jij niet nog steeds zou handelen vanuit jouw oude patronen van vroeger, zouden de huidige gebeurtenissen (in je relatie, op je werk) jou niet zoveel of zelfs geen pijn doen en je bovendien niet in deze omvang overkomen.
De vraag is hoe je je leven wil leiden / lijden.

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten of alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres, want ik kan je daarmee helpen door middel van een Eendaagse Coaching.