Dromen: wat betekenen ze?

Ammy van BedafGeen categorie

Dromen zeggen iets over je gevoelens

Dromen

Dromen doen we allemaal; iedereen droomt. Dromen doen we in de tweede helft van onze slaap: tijdens de zogeheten R.E.M.fase: de fase van Rapid Eye Movement. Alleen als we tijdens of vlak na een droom wakker worden, kunnen we ons die droom herinneren. Dat je je geen dromen kunt herinneren, betekent dus niet dat je niet gedroomd hebt. 

 

Dromen zeggen iets over je gevoelens

 

Betekenis

Tijdens mijn loslaatproces heb ik een ontdekking gedaan over droomduiding, over de betekenis van mijn dromen. Daar waar ik altijd dacht dat het ging over de gebeurtenissen in een droom, ontdekte ik dat het daar helemaal niet over ging. Waar gaat een droom dan wel over?

Verwerken

Ik merkte dat een droom niet ging over de dingen die ik in die droom meemaakte. Daarentegen merkte ik dat het erom ging HOE IK ME VOELDE  tijdens mijn droom. We verwerken tijdens een droom volgens mij dus niet gebeurtenissen, maar we verwerken volgens mij  GEVOELENS EN EMOTIES. En om die gevoelens en emoties te verwerken, creëert ons brein de gebeurtenissen. 

Raar

Het is dus andersom. Het gaat niet om de gebeurtenissen zoals we die vertellen als we vertellen wat we gedroomd hebben. Maar het gaat bij het dromen om hoe we ons voelden tijdens die droom… Ons brein creëert dus gebeurtenissen om onze gevoelens heen.

Bevinding

Dat verklaart dat onze dromen vaak zo raar zijn, met rare situaties, en met personen die helemaal niet bij die situatie hoeven te horen. 
Hoe kwam ik aan de bevinding dat het tijdens een droom om onze gevoelens en emoties gaat, in plaats van om de gebeurtenissen tijdens mijn dromen?

Drinkpost

Ik werkte destijds als hoofdinspecteur bij de Amsterdamse politie. Toen ik burn-out thuis zat, droomde ik een keer dat ik ‘s nachts een prestatieloop had. Een prestatieloop houdt in: hardlopen, maar niet als wedstrijd maar gewoon voor jezelf, gewoon om te finishen.
Afhankelijk van de lengte van de prestatieloop zijn er onderweg drinkposten. Op een van die drinkposten stond de (toenmalige) coördinator vertrouwenspersonen van het Amsterdamse politiekorps.  

Tegenwerking

Wat gebeurde er in mijn droom? Ze weigerde mij drinken te geven… En ik wist dat ik het zonder dat drinken niet zou redden, want ik moest nog een heel eind. Zonder dat drinken zou ik niet kunnen finishen. Wat ik ook deed om haar te overtuigen, ik kreeg geen drinken van haar… Ik was woedend op haar.

Tegengehouden

Vele jaren later, toen ik al ruimschoots hersteld was van mijn burn-out, en toen ik ook al wist hoe het allemaal was afgelopen, herlas ik toevallig dit fragment van deze droom in mijn dagboek dat ik destijds bijhield. Toen realiseerde ik me dat ze me niet alleen in mijn droom had tegengehouden, maar ook in de reële wereld binnen het korps. 

Boosheid

Toen realiseerde ik me dat ik dat in die periode van mijn droom al aangevoeld had en dat ik mijn boosheid daarover op haar had weggestopt. Mijn gevoelens en mijn boosheid die destijds dus wel in mijn droom naar voren waren gekomen.

Gevoel 

Vanaf het moment dat ik dit besefte, ben ik gaan letten op mijn gevoelens en emoties in mijn dromen. Daardoor focuste ik me elke keer op hoe ik me tijdens een droom had gevoeld, in plaats van dat ik me focuste op de gebeurtenissen in mijn droom. 

Emotioneel misbruik

Ik herinnerde me toen ook dat ik tijdens mijn burn-out een paar keer had gedroomd over de bedrijfsmaatschappelijk werkster in het korps. Later werd officieel aangetoond (na aangifte door mij bij de Vereniging van Maatschappelijk Werkers) dat ze gedurende anderhalf jaar tegenover mij als haar cliënt systematisch en structureel emotioneel misbruik had gemaakt van haar positie. Dat wist ik nog niet toen ik van haar droomde. 

Wegduiken

Ik had een keer gedroomd dat ze in het huis tegenover mij woonde (niet waar ik toen woonde, maar tegenover mijn geboortehuis). We konden elkaar zien vanaf de eerste verdieping. Toen ze me zag, dook ik weg achter een gordijn. Toen ik na deze droom wakker was geworden, realiseerde ik me dat ik nog bang voor haar was. Ik wilde dat veranderen.

Gekanteld

In een volgende droom over haar, een half jaar later, was de locatie weer het zelfde (dezelfde tegenover elkaar liggende huizen), maar toen dook ik niet weg achter de gordijnen, maar liet de bedrijfsmaatschappelijk werkster zich niet zien. De feitelijke situatie in de reële wereld was toen gekanteld, omdat ik inmiddels aangifte tegen haar had gedaan.

Vicieuze cirkel doorbreken

Als je je vicieuze cirkel wilt doorbreken, je belemmeringen wilt loslaten of alsnog je volledige ontwikkelingspotentieel wilt aanboren, ben je bij mij aan het juiste adres, want ik kan je daarmee helpen door middel van een Eendaagse Coaching.

Gevoel gereflecteerd

Ook in deze droom, en dit werd mij later duidelijk, had de droom mijn gevoelens gereflecteerd. Ik was nu niet meer het slachtoffer van haar geweest, maar had me juist uit de slachtofferrol gehaald. Mijn gevoelens daarover werden gereflecteerd in mijn droom. 

 

Dromen doen we over onze gevoelens.

 

Slangen

En ik herinnerde me een droom dat ik op zolder zat, ook weer van het ouderlijk huis. Ik was op zolder met de (toenmalige) korpsleiding van het Amsterdamse politiekorps. Maar er waren allemaal heel dikke slangen. De leden van de korpsleiding waren die heel dikke slangen. Ik wist welke slang welk lid van de korpsleiding was.

Gevangen 

Er waren vier slangen, voor de vier leden van de toenmalige korpsleiding. Ik was bang en durfde me niet te bewegen, vanwege die slangen. Omdat ik me ten tijde van deze droom nog focuste op de gebeurtenissen in mijn droom, had ik toen niet door dat ik me als het ware gevangen voelde door de korpsleiding. 

Triatlons

Een voorbeeld van een terugkerende droom is deze droom. Ik heb vele jaren deelgenomen aan kwart, halve en hele triatlons. Altijd gebruikte ik een checklist, om er zeker van te zijn dat ik al mijn zwem-, fiets- en loopspullen mee had. Toch droomde ik de nacht voor de eerste wedstrijd van het seizoen altijd dat ik iets cruciaals vergeten was. Iets zonder welke ik niet kon deelnemen: mijn loopschoenen, mijn fietshelm, mijn fiets, mijn badpak of tri-suit en dergelijke.

Tegenslag

En dan ging de droom over alle belemmeringen en tegenslagen die ik ervoer tijdens mijn pogingen om het vergeten voorwerp toch op tijd bij de start te krijgen, zodat ik toch nog zou kunnen deelnemen. 

Angst

Ondanks dat ik in al die 15 jaren dat ik triatlons heb gedaan (dankzij mijn checklist) nooit iets ben vergeten mee te nemen naar een triatlon, kreeg ik de nacht voor elke eerste wedstrijd van het seizoen deze droom. Na een aantal jaren wist ik al dat die droom weer zou komen voor mijn eerste wedstrijd. Mijn angst om iets cruciaals te vergeten, zodat ik niet zou kunnen deelnemen, was toen kennelijk groot. 

Hoe ik me voelde

Door mijn bevindingen over mijn eigen dromen focus ik me dus altijd op HOE IK ME VOELDE tijdens een droom. Want dat is volgens mij waar een droom over gaat. Dat is volgens mij ook de reden dat we die bepaalde droom hebben.


 

Als jezelf herkent in dit artikel, dan kan het goed zijn te weten dat ik een online videoprogramma heb over de top 15 aspecten waar mensen last van hebben als ze willen loslaten: Genieten & Gelukkig Zijn.

In Genieten & Gelukkig Zijn leer je wat de symptomen precies zijn en over elk van de symptomen leer je wat het feitelijk is (en dat is anders dan je denkt). Je leert hoe het ontstaat en hoe jij er vanaf komt.

 • Piekeren
 • Angst en paniek –> deze 3 video’s zijn ook als apart programma aan te schaffen. Zie hieronder voor informatie!
 • Depressieve gevoelens, dips, down, neerslachtigheid, gedeprimeerdheid
 • Eenzaamheid, leegte, gemis
 • Slecht slapen (2 video’s)
 • Stress, spanning
 • Burn-out, overspannenheid, overwerkt
 • Vermoeidheid, futloosheid, energiegebrek
 • Gebrek aan zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld, minderwaardigheidsgevoel
 • Besluiteloosheid, niet kunnen kiezen, twijfel, spijt, dilemma, geen actie ondernemen
 • Geen grenzen aan kunnen geven, geen Nee kunnen zeggen, pleasegedrag
 • Schaamte en schuldgevoel
 • Boosheid, agressie, frustratie, ergernissen
 • Emotionele pijn
 • Niet kunnen genieten, niet de zin van het leven weten, niet gelukkig zijn, niet weten wie je bent

Je leert hoe het ontstaat, hoe jij er vanaf komt/hoe je het voorkomt.’

‘Je video heeft me meer gedaan dan de psychiater, psychotherapeut en psycholoog in het verleden.’

‘Je geeft concrete en praktische tips om er vanaf te komen’ ‘Jouw online programma is geweldig! Het resultaat is de volgende dag al merkbaar. Ik vind het super dat die symptomen herstelbaar zijn.’

‘Door het videoprogramma ben ik nieuw gedrag gaan aanleren waardoor ik oude patronen los kan laten! Overlevingsgedrag omzetten in ECHT leven!’

‘Jouw programma is kwalitatief en inhoudelijk hoogstaand. Ik leer er veel van.’

Piekeren

Bekijk de eerste video, over Piekeren gratis en vrijblijvend!

Video zien

Meer informatie over Genieten & Gelukkig Zijn of het programma direct bestellen kan hier!

Eerder gepubliceerde artikelen over loslaten kun je hier vinden. In de zijbalk vind je de mogelijkheid om te zoeken op jouw zoekwoorden. 

Neem hier gratis het mini-eBook over loslaten met je mee:  ‘8 Inzichten en 13 Manieren om te stoppen met piekeren en malen en om weer rust in je hoofd te krijgen’. “

De drie video’s over Angst zijn los te verkrijgen: Leven Zonder Angst & Paniek.
In de eerste video krijg je:
– Wat angst is en wat de functie ervan is;
– Waarover je angst kunt ontwikkelen;
– Waarom naar mijn mening angst voor controleverlies, angst voor afwijzing en verlatingsangst de onderliggende vormen van angst zijn;
– Inzicht in wanneer angst terecht is en wanneer niet;
– Hoe het komt dat je angst-van-vroeger ervaart als reëel in het heden;
– Hoe de oorsprong van jouw angst in je jeugd zit;
– Hoe je bevestiging van je angst ervaart door je lichamelijke reactie;
– Hoe jouw gedachten uit je jeugd die lichamelijke reacties veroorzaken;
– Hoe bepaalde momenten uit jouw jeugd jouw huidige angst triggeren, en dus niet veroorzaken.
In de tweede video krijg je:
– In hoeverre angst genetisch bepaald en dus erfelijk is en/of in hoeverre het aangeleerd gedrag betreft;
– Hoe je angst ontwikkelt;
– Welke aspecten van de verschillende hechtingstijlen op jou van toepassing zijn;
– Wat het verschil is tussen feitelijke aanwezigheid en emotionele aanwezigheid van je ouders;
– Wat bij jou de oorzaken kunnen zijn van jouw huidige angst;
– Wat bij jou de triggers kunnen zijn voor jouw huidige angst.
In de derde video krijg je:
– Welke reacties er mogelijk zijn op angst;
– Hoe jouw angst in het heden getriggerd kan worden;
– Hoe het zit met het samengaan van angst met andere symptomen;
– Hoe in de wetenschap naar angst wordt gekeken;
– 14 manieren om jouw vicieuze cirkel van angst te doorbreken.
De video’s duren respectievelijk 74, 49 en 60 minuten.
Na afloop van het videoprogamma kun je mij te allen tijde vragen stellen.
De kosten van dit programma bedragen slechts 275 euro.
Om het programma aan te schaffen, klik je op onderstaande link (je registreert je eerst, je schrijft je inloggegevens ergens op, en daarna doe je de aankoop):

Leven Zonder Angst & Paniek

Hartelijke groeten,

Ammy van Bedaf MSc

06-53 65 13 59

Universitair geschoolde psycholoog

Cognitieve gedragstherapie

Lidmaatschapsnummer Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) 213178

 

Deel dit artikel